OMS

Genève

2014

Headquarters extension of the World Health Organization
Competition
Client OMS
Size 25.000 m²
BET Bollinger+Grohmann / Gruner Gruneko AG
Labels Minergie – ECO.

The proposed extension project aims to preserve and reinforce the landscape inscription of the existing OMS, designed by Jean Tschumi in 1966. Thus the new building is implanted so as to maintain a “breathing distance” with it while ensuring an optimal connection. This choice preserves the architectural icon and enhances the existing. The new building has also taken off from the base to enhance transparency, use of the main access level and maintain a public access across the site. The existing base and its terrace thus benefit from an external extension, basis of the new project. The architecture is compact and clear. It defends the development of the existing as architectural heritage and respects the environment.

The competition team was led by Grégoire Zündel and Irina Cristea with Bodgan Chipara.